Sadnja

Sadnja voćnih sadnica

 

PRIPREMA VOĆNIH SADNICA ZA SADNJU

Razmak sadnje ovisi o vrsti sadnice.  Jabuke se sade na razmak od 0,9 metra -2,5 metra. Zavisno od budućeg uzgojnog oblika, te o površini kojom se raspolaže za sadnju. Trešnje, višnje, šljive, marelice...  na razmak 3,0-3,5 metra. Kruške na 2,5 metra. Neposredno prije sadnje treba obnoviti rez na debljem korijenu i ostaviti najviše 15 do 20 cm dužinu korijena. Prije sadnje dobro je umakati korijen u smjesu vode, tla i organskog gnojiva (stajnjaka) oko 15 minuta.

SADNJA

Na dobro pripremljenom tlu jame za sadnju mogu biti 50x50x50 cm, ako je tlo izrazito tvrdo (ledina)  onda se jame kopaju barem 70x70x70 cm. Kod kopanja sadne jame odvaja  se površinski sloj tla – bogat s humusom  (zdravica) na jednu stranu jame, a dubinski sloj, na drugu stranu jame.

Prije sadnje dubinski   sloj se vraća na dno bez gaženja, a u površinski sloj  (humus ili zdravica) stavljamo korijen i tim zagrčemo korijen i ugazimo, ako sadimo sa stajskim gnojem onda na ugažen sloj tla (oko 10 cm na korijen)  stavljamo stajski gnoj (5  - 10 kg kilograma), te pola kilograma NPK 15-15-15 ,  20 cm dalje od debla sadnice i ponovno zagrćemo zemljom.

Stajski gnoj nikada ne smije doći u dodir s korijenom. Cijepljeno mjesto mora biti iznad površine tla, te sadnica ne smije biti preduboko posađena  u zemlju, negdje oko 25-30 cm.

Sadnicu treba dobro ugaziti i na površini napraviti zdjelicu da se oborinska voda dulje zadrži, to je važno pogotovo na nagnutim terenima. Nakon sadnje sadnicu vežemo uz oslonac  (kolac) na dva mjesta i režemo je na željenu visinu debla (od 70 - 120 cm maksimalno). Rezidba (prikraćivanje sadnice) se vrši odmah nakon sadnje i ona je obavezna. 

U proljeće krajem 3 mj dodajemo svakoj sadnici 175-200 gr. umjetnog gnojiva Kan, isto ponovimo krajem 4 mj.

Krajem petog mjeseca sadnici dodajemo umjetno gnojivo Urea pola manje od prethodnih doza ( nekih 80 gr). Gledamo obaviti gnojidbu prije padanja kiše, kako bi se gnojivo rastopilo i premjestilo u samu zemlju i u blizinu korijena, a ne ostalo na površini zemlje.

Voćkama u rodu dodajemo NPK 7-20-30. Na hektar 500kg. Ako gnojimo pojedinačne voćke onda im možemo dodati 500 gr mješanca (NPK 7-20-30) po svakoj biljci. Preporuka je svake jeseni, no ako to ne učinimo u jesen, onda pognojimo voćke kada kopni snijeg kako bi ga on rastopio i premjestio u dublje slojeve.

 

 

 

 

 

 

Nema artikala za prikaz u ovoj kategoriji.
Powered By OpenCart
Sadnice.info © 2022